Scholè

school [onderwijsinstelling] {schole, school, 1201-1250}  < latijn schola [school] < grieks scholè [vrije tijd, bezigheid in vrije uren, liefhebberij, studie, schoolgebouw]

Bron: Van Veen, P. A. .F., &  van der Sijs, N. (1997). Van Dale Etymologisch Woordenboek. Van Dale Lexicografie: Utrecht/Antwerpen.

“Hoe hebben wij het zover laten komen dat het leren, een van de grootste behoeften van elk mens, is geworden tot een gestandaardiseerd en opgelegd pakket, iets dat van hoog tot laag moet worden afgedwongen en afgerekend? Hoe kan het dat er nu op het mededelingenbord staat dat je “vrij” hebt als er een les of college uitvalt? Het woord waar ons “school” vandaan komt, het Griekse σχολή, Scholè, betekent rust, vrije tijd, rustige behandeling van zaken, of: bezigheid in ledige uren, meest studie, discussie, bespreking. Hier spreekt men nog niet van onderwijs maar van leren, en het wordt hier ook duidelijk dat leren een gewenste ontwikkeling is. De gemotiveerdheid die eraan ten grondslag ligt, spreekt volkomen vanzelf.”

Bron: Herzberg, T. (2005, 14 juni). Scholè. Geraadpleegd op 20 april 2012, op http://tamirherzberg.nl/PDF/schole.pdf

Het volledige artikel of andere artikelen van Tamir Herzberg lezen?  Klik hier en bezoek zijn website.

Plaats een reactie